Leuninghouders en trapleuninghouders

Onze leuninghouders zijn in diverse uitvoeringen en kleuren te verkrijgen. Er zijn holle en vlakke (rechte) modellen met onder meer de kleuren wit, champagne, zwart en zilver. Ook voor de verdere afwerking kunt u bij ons terecht, zoals de aanschaf van dopmoeren of keilbouten.

Onze leuninghouders zijn in diverse uitvoeringen en kleuren te verkrijgen. Er zijn holle en vlakke (rechte) modellen met onder meer de kleuren wit, champagne, zwart en zilver. Ook voor de verdere... meer lezen »
Venster sluiten
Leuninghouders en trapleuninghouders

Onze leuninghouders zijn in diverse uitvoeringen en kleuren te verkrijgen. Er zijn holle en vlakke (rechte) modellen met onder meer de kleuren wit, champagne, zwart en zilver. Ook voor de verdere afwerking kunt u bij ons terecht, zoals de aanschaf van dopmoeren of keilbouten.

Leuninghouders

Trapleuninghouders

Duovorm heeft een ruim assortiment trapleuninghouders. Wij leveren leuninghouders voor rechte en ronde trapleuningen. Naast de traditionele aluminium leuninghouders kunnen wij ook de zwarte leuninghouders en RVS leuninghouders leveren. 

Een trapleuning monteren

Wanneer u een trapleuning gaat monteren is het van belang om goed te kijken welk type trapleuning u gaat gebruiken. Voor een ronde trapleuning heeft u namelijk een ander type leuninghouder nodig dan voor een rechte trapleuning. De hoogte van de trapleuning is onder andere afhankelijk van de lengte van degene die de trap zal gebruiken. De hoogte zal meestal liggen tussen de 80 en 100 cm, gemeten van de bovenzijde van de traptrede. Wanneer de trap gebruikt zal worden door lange mensen is een hoogte van 1 meter dus zeker mogelijk. Wanneer u een houten trapleuning gaat gebruiken kunt u de leuninghouder eenvoudig met spaanplaatschroeven aan de leuning monteren. Bij de montage van de leuninghouder tegen de muur heeft u twee opties. U kunt kiezen voor de montage met schroeven en pluggen. Voor een meer solide montage is de keilbout een goede optie. Nadat u de keilbout in de muur heeft gemonteerd kunt u de leuninghouder met een dopmoer vastdraaien. De laatstgenoemde methode zorgt voor een nette afwerking omdat de dopmoer vaak dezelfde kleur heeft als de leuninghouder. Het is verstandig om met twee personen een trapleuning te monteren. 

Hoeveel leuninghouders per trapleuning? 

Wanneer u een trapleuning gaat monteren is het belangrijk om voldoende leuninghouders te gebruiken. Meestal wordt er om de 80 cm een leuninghouder geplaatst. Daarnaast is het belangrijk om vanaf de uiteinden van de leuning circa 20 cm te rekenen voordat de eerste leuninghouder gemonteerd zal worden. Op deze manier krijgt u een stevige en veilige trapleuning. 

Diameter van de trapleuning

Tegenwoordig hebben ronde trapleuningen een diameter van 45 mm. Deze diameter zorgt voor optimale grip tijdens het traplopen. In het verleden hadden trapleuningen een diameter van 35 mm. We zien dat ouderen vaak de voorkeur geven aan een leuning met een diameter van 35 mm. Dit komt omdat ze hier makkelijker hun hand omheen kunnen doen en op deze manier meer grip hebben.

Montage rechtstreeks tegen de muur of op een smetplank

Een trapleuning kan rechtstreeks tegen de muur gemonteerd worden maar ook op een smetplank. Een smetplank is een plank die achter de trapleuning wordt gemonteerd. Een smetplank heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt de plank voor meer stabiliteit. Met name op een wand die weinig stabiliteit geeft. Denk hierbij aan een gipswand op houten regels. Door de plank ter hoogte van de houten regels vast te schroeven zorgt u toch voor voldoende stevigheid. Een ander voordeel van de smetplank is het feit dat de muur minder snel vies zal worden. Eventuele vlekken zijn eenvoudig schoon te maken.